Proč si vybrat kávu bez kofeinu?

Proč si vybrat kávu bez kofeinu?

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé rádi pijí kávu, je stimulační účinek kofeinu, který obsahuje. Konzumace kofeinu je skvělý způsob, jak zvýšit duševní bdělost i energii. Někteří lidé se však raději kofeinu vyhýbají, obvykle ze zdravotních důvodů nebo proto, že jeho účinky jim zkrátka nejsou příjemné.

Pokud máte rádi chuť kávy, ale nemáte rádi kofein, můžete zkusit kávu bez kofeinu.

V tomto článku se podělíme o vše, co potřebujete vědět o kávě bez kofeinu, včetně odpovědí na nejčastější otázky.

Co je to káva bez kofeinu?

Káva bez kofeinu je klasická káva, která má odstraněnou většinu kofeinu. Toho lze dosáhnout pomocí různých procesů (více informací níže v článku). Každý proces si klade za cíl eliminovat většinu kofeinu ze zeleného kávového zrna při zachování důležitých molekul, které dodávají kávě její vynikající chuť a aroma.

Zajímavé je, že množství kofeinu, které je třeba odstranit, aby se kávovému zrnu dalo říkat „bez kofeinu“, se v jednotlivých zemích liší. Ve Spojených státech USDA (ministerstvo zemědělství) stanovilo, že káva bez kofeinu by měla mít odstraněno alespoň 97% kofeinu.

V Evropské unii lze kávový výrobek považovat za bezkofeinový pouze v případě, že je odstraněno alespoň 99,9% jeho obsahu kofeinu. To by bylo asi 0,1 mg kofeinu v průměrném šálku kávy bez kofeinu.

Obsahuje káva bez kofeinu přece jen nějaký kofein?

Ano! Je důležité uvědomit si, že dekofeinizace nikdy neodstraní veškerý kofein z kávových zrn. Důvodem je fakt, že odstranění veškerého kofeinu ze zrnek by také odstranilo většinu cenných sloučenin, které zrnku dodávají nádhernou chuť a vůni.

Pokud by se z kávy odstranil veškerý kofein, káva by neměla žádnou chuť ani vůni.

Kolik kofeinu zbývá v bezkofeinové kávě?

Typický šálek kávy je asi 236 ml a bude obsahovat asi 120 mg kofeinu. Pokud pijete kávu bez kofeinu v Evropě, můžete očekávat, že v šálku bude méně než 0,1 mg kofeinu. Pokud byste ve Spojených státech pili bezkofein, z kávy by bylo odstraněno nejméně 97% kofeinu, takže bude obsahovat 3,6 gramu kofeinu nebo méně. Pokud se snažíte vyhnout kofeinu ze zdravotních důvodů, je důležité si uvědomit, že káva bez kofeinu bude stále obsahovat nějaký kofein.

 

Jak se káva zbavuje kofeinu?

Káva může být zbavena kofeinu pomocí několika metod. Všechny tyto metody však změní chemickou strukturu „zeleného“ kávového zrna před jeho pražením. Hlavním cílem dekofeinizace je odstranit kofein z kávového zrna při zachování molekulárních složek, které mu dodávají chuť.

Dekofeinizace je obtížný proces, protože kávová zrna mají složitou strukturu a více než 1 000 chemických látek, které dodávají kávě chuť a aroma. Pokud je proces příliš tvrdý a vylučuje nebo mění příliš mnoho těchto látek, výsledná káva není chuťově ideální.

Jak se tedy šetrně odstraňuje kofein? Existuje několik metod:

1. Proces nepřímého rozpouštědla

Jedná se o velmi běžnou techniku pro dekofeinizaci v evropských zemích. Zelená kávová zrna se nejdříve namočí na několik hodin do velmi horké vody. Tímto způsobem se extrahuje většina obsahu kofeinu v zrnkách spolu se sloučeninami, které jim dodávajíchuť.

Zelená zrna se poté odstraní a voda se přenese do jiné nádrže. Voda je ošetřena methylenchloridem nebo ethylacetatem, což jsou chemikálie, které se spojí s molekulami kofeinu.

Výsledná směs se poté může zahřát, aby se odstranily jak rozpouštědla, tak molekuly kofeinu odpařením. Zrnka jsou poté znovu ponořena, aby absorbovala oleje a chemické látky, které jim dodávají chuť.

Voda se znovu používá v následujících dávkách, aby se do každé dávky dostalo více chuti. Nakonec je dosaženo rovnováhy, kdy zrnka obsahují většinu chuti kávy, ovšem už bez kofeinu.

2. Proces přímého rozpouštědla

Zelená kávová zrna se asi 30 minut vaří v páře, aby se otevřely jejich póry, potom se vystaví rozpouštědlu, kterým je obvykle methylenchlorid nebo ethylacetat. Promývají se v rozpouštědle asi 10 hodin, aby se extrahoval veškerý kofein. Rozpouštědlo se poté vypustí a zrna se opakovaně promyjí, aby se odstranily veškeré stopy rozpouštědla. Touto metodou se vyrábí naše Machu Picchu zrnková a mletá bezkofeinová káva Cafédirect.

3. Proces "Swiss water“

Metoda, která byla poprvé vyvinuta ve Švýcarsku v roce 1933. Dostupná byla v 80. letech díky společnosti Coffex. Tato metoda využívá rozpustnost a osmózu (jedná se o složitý proces, kdy dochází k vyrovnávání koncentrací dvou roztoků o nestejné koncentraci přes polopropustnou membránu) k extrakci kofeinu z kávových zrn.

Proces švýcarské vody začíná namočením kávových zrn do velmi horké vody, aby se rozpustil kofein. Voda se extrahuje a prochází filtrem s aktivním uhlím. Tento filtr zachycuje relativně velké molekuly kofeinu a zároveň umožňuje průchod menších molekul a olejů, které dodávají kávě její chuť.

Výsledkem jsou kávová zrna bez příchuti a vodný roztok bez kofeinu s příchutí kávy v nádrži. První várka zrnek bez chuti je vyřazena a voda s příchutí kávy se používá k odstranění kofeinu z nové várky zrn.

Protože voda již obsahuje oleje a molekuly, které dodávají kávě příchuť, nemohou se oleje a molekuly z druhé dávky zrnek rozpustit tak účinně. To znamená, že kofein bude extrahován z druhé dávky zrnek, ale zachová si většinu své chuti.

Jedná se o metodu používanou pro většinu organických kávových zrn, protože nezahrnuje chemikálie.

4. Metoda CO2 (oxid uhličitý)

Toto je nejnovější metoda pro dekofeinizaci kávových zrn. Metodu CO2 vyvinul Dr. Kurt Zosel, výzkumný pracovník pracující v Institutu Maxe Plancka. Tento proces využívá CO2 k odstranění kofeinu ze zelených kávových zrn místo chemického rozpouštědla. Touto metodou se vyrábí naše instantní bezkofeinová káva Cafédirect.

Zelená kávová zrna jsou namočena ve vodě a umístěna do nerezové nádoby. Nádoba je utěsněna a kapalný CO2 je pod vysokým tlakem nucen extrahovat kofein z kávových zrn, přičemž zanechává molekuly aroma. Kapalný CO2 bohatý na kofein je čerpán do jiné nádoby, kde se uvolňuje tlak vzduchu, což způsobí, že se opět stane plynem a zanechá za sebou molekuly kofeinu. Plyn se poté čerpá zpět do první nádoby, připravené pro další dávku zrnek.

TIP fairmade.cz: bezkofeinové kávy Cafédirect:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

   RECEPT / 15 minut

Připomeňte si recepty s mletou nebo instantní kávou a připravte si doma bezkofeinovou verzi:

Dobrou chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout