Jak si připravit V60?
Milovníci kávy vychutnejte si váš oblíbený nápoj do poslední kapky. Odhalte pravou chuť kávy i její skryté tóny. Objevte půvab filtrované kávy.
Co je to V60?
Systém Hario V60 je způsob přípravy filtrované kávy, který vznikl v Japonsku roku 1921. Původ názvu V60 je jednoduchý – V dle tvaru filtru pod úhlem 60 stupňů. V té době se jednalo o jednoduchý, přesto efektivní způsob přípravy vynikající kávy a během posledních let je opět celosvětově velice oblíbený, a to především v menších specializovaných kavárnách.
V60 je ideální způsob přípravy překapávané kávy, která je pražená z kvalitních výběrových zrn. Při správné přípravě se totiž z kávy uvolní aroma a tóny, které jsou dány charakteristickým minerálním složením podloží, na kterém rostlina vyrůstá. Na své si přijdou milovníci jemnějších káv s ovocnými a květinovými tóny, ale také ti, kteří mají rádi výraznější kávy s oříškovými a čokoládovými podtóny.
Filtrovanou kávu si můžete lehce připravit i doma! Je to jedna z nejjednodušších a nejlevnějších variant přípravy kávy, a přitom patří mezi ty nejlepší.
Na co si dát pozor při přípravě?
Překapávač Hario V60 sám o sobě nezaručuje dokonalý výsledek. Při přípravě je potřeba zaměřit se na následující tři faktory: teplota vody, hrubost a množství mleté kávy a v neposlední řadě způsob, jakým kávu přeléváme. Voda by měla mít teplotu okolo 90 - 96°C. Největší roli hraje množství kávy a přelévání vodou. Při rychlejším přelévání vznikne káva jemnější a naopak při pomalejším přelévání vznikne prostor pro delší extrakci a káva je poté bohatší s plným tělem a vyniknou její tóny. Mletá káva by měla být hruběji namletá, aby nedošlo k ucpání filtru. Pomocí těchto faktorů si můžeme dle vlastních preferencí připravit ideální šálek kávy. Obecně se můžeme držet následujících pravidel:
- rychlejší přelévání vodou + mletá káva do 8g = svěží káva se středně plným tělem
- pomalé přelévání vodou + mletá káva do 8g = káva s bohatou chutí, výrazným aroma a plným tělem
- rychlejší přelévání vodou + mletá káva nad 8g = jemná a lehká káva
- pomalé přelévání vodou + mletá káva nad 8g = jemná káva se středně plným tělem
TOP produkty pro přípravu filtrované kávy:
-
BIO Machu Picchu SCA 82 mletá/zrnková káva 227g – Naše i vaše nejoblíbenější mletá káva 100% Arabika. Vynikající středně pražená káva s tóny oříšků a hořké čokolády.
-
Kilimanjaro SCA 82 mletá káva 227g – Slabě pražená mletá káva 100% Arabika pěstovaná v úrodné vulkanické půdě úpatí hory Kilimanjaro v Tanzanii. V kávě ucítíte sladké tóny černého rybízu.
-
Colombia Reserva SCA 82 mletá káva 227g – 100% kolumbijská Arabika. Jemná káva s tóny ovoce a exotických květů.
-
BIO Mayan Gold Mexiko SCA 82 mletá/zrnková káva 227g - Bohatá vyvážená 100% BIO Arabika s plným tělem a sladkými tóny karamelu. Pěstováno ve vysoké nadmořské výšce v oblasti Chiapas v jižním Mexiku.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
RECEPT / 10 minut
INGREDIENCE
- zrnková káva nebo čerstvě namletá káva Cafédirect
POSTUP
Do konvičky V60 si rozložíme filtr a prohřejeme ho horkou vodou, kterou poté slijeme pryč. Do filtru přidáme zhruba 8g mleté kávy (na jeden šálek).
Kávu zalijeme malým množstvím vody a necháme ji vstřebat. Tento proces by měl trvat pár desítek vteřin. Krouživými pohyby přilijeme do filtru zbytek vody. Na šálek použijeme 150ml vody.
Na závěr necháme překapat veškerou vodu a kávu ihned podáváme.
TIP! Podívejte se na video návod od Cafédirect!
Dobrou chuť!