Jak si připravit V60?

Jak si připravit V60?

Milovníci kávy vychutnejte si váš oblíbený nápoj do poslední kapky. Odhalte pravou chuť kávy i její skryté tóny. Objevte půvab filtrované kávy.

Co je to V60?

Systém Hario V60 je způsob přípravy filtrované kávy, který vznikl v Japonsku roku 1921. Původ názvu V60 je jednoduchý – V dle tvaru filtru pod úhlem 60 stupňů. V té době se jednalo o jednoduchý, přesto efektivní způsob přípravy vynikající kávy a během posledních let je opět celosvětově velice oblíbený, a to především v menších specializovaných kavárnách.

 

V60 je ideální způsob přípravy překapávané kávy, která je pražená z kvalitních výběrových zrn. Při správné přípravě se totiž z kávy uvolní aroma a tóny, které jsou dány charakteristickým minerálním složením podloží, na kterém rostlina vyrůstá. Na své si přijdou milovníci jemnějších káv s ovocnými a květinovými tóny, ale také ti, kteří mají rádi výraznější kávy s oříškovými a čokoládovými podtóny.

Filtrovanou kávu si můžete lehce připravit i doma! Je to jedna z nejjednodušších a nejlevnějších variant přípravy kávy, a přitom patří mezi ty nejlepší.

Na co si dát pozor při přípravě?

Překapávač Hario V60 sám o sobě nezaručuje dokonalý výsledek. Při přípravě je potřeba zaměřit se na následující tři faktory: teplota vody, hrubost a množství mleté kávy a v neposlední řadě způsob, jakým kávu přeléváme. Voda by měla mít teplotu okolo 90 - 96°C. Největší roli hraje množství kávy a přelévání vodou. Při rychlejším přelévání vznikne káva jemnější a naopak při pomalejším přelévání vznikne prostor pro delší extrakci a káva je poté bohatší s plným tělem a vyniknou její tóny. Mletá káva by měla být hruběji namletá, aby nedošlo k ucpání filtru. Pomocí těchto faktorů si můžeme dle vlastních preferencí připravit ideální šálek kávy. Obecně se můžeme držet následujících pravidel:

  1. rychlejší přelévání vodou + mletá káva do 8g = svěží káva se středně plným tělem
  2. pomalé přelévání vodou + mletá káva do 8g = káva s bohatou chutí, výrazným aroma a plným tělem
  3. rychlejší přelévání vodou + mletá káva nad 8g = jemná a lehká káva
  4. pomalé přelévání vodou + mletá káva nad 8g = jemná káva se středně plným tělem

 

TOP produkty pro přípravu filtrované kávy:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

   RECEPT / 10 minut

INGREDIENCE

  • zrnková káva nebo čerstvě namletá káva Cafédirect

POSTUP

 

 Do konvičky V60 si rozložíme filtr a prohřejeme ho horkou vodou, kterou poté slijeme pryč. Do filtru přidáme zhruba 8g mleté kávy (na jeden šálek).

 

Kávu zalijeme malým množstvím vody a necháme ji vstřebat. Tento proces by měl trvat pár desítek vteřin. Krouživými pohyby přilijeme do filtru zbytek vody. Na šálek použijeme 150ml vody.

 

Na závěr necháme překapat veškerou vodu a kávu ihned podáváme.

TIP! Podívejte se na video návod od Cafédirect!

Dobrou chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout