Jak si připravit Frappé?
Připravte si osvěžující Frappé z našich kvalitních instantních káv Cafédirect!
Frappé nebo také Greek Frappé je původně řecká ledová káva, která se připravuje z instantní kávy, cukru a vody. Nápoj vznikl náhodou, když si chtěl roku 1957 Dimitris Vakondios připravit kávu během své pauzy v zaměstnání, ale nenašel horkou vodu, a tak smíchal instantní kávu s ledovou vodou a vše pořádně protřepal. A Frappé bylo na světě, nicméně svůj oficiální název získal nápoj až okolo roku 1979. Původ slova kupodivu není řecký, ale francouzský a znamená „třást“ nebo „míchat“.
Frappé známe ve třech podobách, které se liší v poměru použitých surovin:
-
glykós (v překladu sladké, připravuje se ze dvou lžiček instantní kávy a čtyř lžiček cukru)
-
métrios (v překladu medium, připravuje se ze dvou lžiček instantní kávy a dvou lžiček cukru)
-
skétos (v překladu obyčejný, připravuje se ze dvou lžiček instantní kávy bez cukru)
Frappé se původně připravuje pouze z instantní kávy, cukru a studené vody, ale postupem času se objevila také verze s mlékem, které se říká frapógalo. Řekové jsou na svůj vynález náležitě pyšní a dodnes neodmyslitelně patří k tradičním letním nápojům, který si s oblibou vychutnávají nejen místní, ale také turisté.
Připravte si Frappé z jedné z našich instantních káv Cafédirect:
-
Machu Picchu instantní káva 100/200g – Naše i vaše nejoblíbenější instantní káva 100% Arabika. Kávová zrna jsou pěstována v blízkosti posvátného místa hory Machu Picchu. Díky minerálnímu složení podloží, na kterém rostlina vyrůstá, jsou v kávě cítit tóny oříšků a hořké čokolády. ► ► Kávu si prohléděte tady. ◄ ◄
-
Mayan Gold instantní káva 100g 100g – 100% Arabika s bohatou a vyváženou chutí s plným tělem a sladkými tóny karamelu. Pěstováno v extrémních nadmořských výškách v oblastech Chiapas a Oaxaca. ► ► Kávu si prohlédněte tady. ◄ ◄
-
Machu Picchu instantní káva bez kofeinu 100g – 100% Arabika, pěstována v extrémních nadmořských výškách v blízkosti posvátného místa hory Machu Picchu. Kofein je z kávy odstraněn zdravotně nezávadnou metodou CO2. Ideální pro těhotné ženy, maminky na mateřské nebo všechny, kterým kofein nedělá dobře. ► ► Kávu si prohlédněte tady. ◄ ◄
Naše Frappé jsme osladili BIO kokosovým cukrem, který je plný inulínu, zinku a železa. Tento cukr se vyrábí z nektaru květů jávských kokosových palem a jednoznačně patří mezi zdravější alternativy běžného cukru.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
RECEPT / 10 minut
INGREDIENCE
- instantní káva Cafédirect
- cukr
- mléko
POSTUP
Do sklenice dáme 2 lžičky instantní kávy a 2 lžičky kokosového cukru (případně dle chuti).
Připravíme si zhruba decku studené vody a přilijeme do sklenice.
Kávu vyšleháme pěničem nebo rovnou i s ledem dáme do shakeru nebo mixéru.
Následně dolijeme mléko a trochu studené vody.
TIP! Víte, že Frappé si můžete připravit i z klasického espressa? Místo instantní kávy do sklenice nebo shakeru nalijeme espresso, přidáme cukr, vodu, led a pořádně promícháme. Nakonec můžeme přidat mléko.
Dobrou chuť!