Benefity kávy s medicinální houbou Shiitake

Benefity kávy s medicinální houbou Shiitake

Káva; lahodný nápoj, který si několikrát denně dopřává téměř každý z nás a zároveň slouží jako zdroj příjmu pro více než 25 milionů lidí po celém světě. Jediné, co v Čechách pijeme více než kávu, je voda a pivo. :-)

Kromě mnohých pozitiv s sebou může pití kávy nést u citlivějších jedinců i některá negativa, a to zejména překyselení organismu a citlivost na účinky kofeinu.

Proto se roku 2014 rozhodla společnost Rå Hygge vyvinout kombinaci vynikající BIO kávy se surovinou, která by snížila tyto účinky na lidský organismus a zároveň přinesla přidanou hodnotu. Na základě dlouholetých výzkumů vznikl unikátní produkt – spojení kávy a medicinálních hub, konkrétně Reishi, Chagy, Lion’s Mane, Shiitake nebo spojení hub Tremella & Maitake.

Káva se sníženou aciditou

Celý proces výroby BIO houbové kávy Rå Hygge je velmi složitý a zdlouhavý. Pro tyto kávy je využívána pouze 100% BIO Arabika od drobných pěstitelů z Peru a Hondurasu. Kávová zrna se smíchají s extraktem z medicinálních hub, který je rozpustný ve vodě. Proces získání výtažku je velmi šetrný, a tak si houby zachovávají veškeré své pozitivní účinky.

BIO medicinální houby mají sami o sobě nespočet benefitů pro lidské zdraví. Ve spojení s kvalitní kávou nenarušují její kávovou chuť a aroma a pomáhají snižovat pH kávy a tím i následné překyselení organismu po jejím vypití. Vyrovnávají a prodlužují účinky kofeinu. Houbová káva nás tedy povzbudí na delší dobu - podobně jako například zelený čaj. BIO medicinální houby působí jako adaptogeny a antioxidanty a pomáhají tak tělu zvládat stres, vyčerpání a přepracování. BIO medicinální houby obsahují triterpeny betaglukany, které harmonizují imunitní systém a mají příznivé účinky na hladinu cholesterolu v krvi.

  

Proces získání extraktu

1. Každý typ sušené houby je skladován ve speciálním extrakčním zařízení.

2. Houby jsou rozděleny na kousky, aby byl průběh extrakce jednodušší.

3. Kousky hub se poté začnou máčet v extrakční nádrži v ethanolovém roztoku, který se zahřeje. Po zhruba 3 hodinách jde roztok do jiné nádrže přes filtrační systém.

4. Houbové zbytky jsou pokryty novou dávkou ethanolového roztoku pro sekundární extrakci a prochází stejným procesem. Druhý roztok je přemístěn do druhé extrakční nádrže.

5. Zbytky kousků zůstávají v hlavní extrakční nádrži, která čeká na extrakci vody.

6. Roztok ethanolu se potom zpracovává s tepelným odpařováním, následuje srážení vodou a koncentrovaná kapalina se testuje, aby se zajistilo, že splňuje požadavky.

7. Kapalina se pak suší ve vakuové komoře a proseje se. Extrakt se znovu zkontroluje, aby bylo zajištěno, že je splněn.

Následuje extrakce vodou:

1. Kousky hub jsou zakryty a namočeny v přečištěné vodě v extrakční nádrži. Některé druhy vyžadují delší namáčení. Voda se zahřívá na 100°C po dobu několika hodin (v závislosti na druhu a množství hubového materiálu).

2. Poté se roztok napne a projde filtrací a do koncentračních nádrží, kde začne vařit. Odpařuje se jako koncentrát. Po dosažení potřebné úrovně koncentrace se roztok přemístí ke konečnému stupni koncentrace. Po testování se suší rozprašováním.

3. Oba extrakty se smíchají a provede se závěrečná kontrola, tentokrát se zkontrolují také aktivní složky (polysacharidy, triterpenoidy), aby se zajistilo, že finální produkt splňuje požadované specifikace (vždy nad, ale nikdy pod).

Shiitake

Medicinální či vitální houby patří po staletí k oblíbeným a často vyhledávaným doplňkům stravy pro jejich pozitivní vliv na lidský organismus. Rostou ve vysokých nadmořských výškách nejčastěji ve skandinávských zemích, v Kanadě, na Aljašce, na Sibiři nebo v Číně a Japonsku.

Shiitake česky houževnatec jedlý (z lat. Lentinula edodes), je pravdpodobně nejznámější houbou, a to především díky jejímu využití v gastronomii. V této malé houbě se ale skrývá mnohem víc. Často se jí také přezdívá jako královna mezi houbami“ či „elixír života“. Je totiž doslova nabitá bílkovinami, vlákninou a minerálními látkami (například železo nebo selen).

Shiitake houby jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou vitamíny C a vitamín E, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v organismu. Tyto antioxidační vlastnosti přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem, čímž se předchází k jejich předčasnému stárnutí. Dále obsahuje důležité alkaloidy a polysacharidy - beta glukany, kam se řadí lentinany, které posilují imunitní systém, pomáhají zlepšit trávení a podporují zdravou střevní mikroflóru. Je protizánětlivá, podporuje kosti a zdraví srdce. Zlepšuje také zdraví kůže a vlasů.

V naší nabídce naleznete zrnkovou kávu s Shiitake nebo mletou kávu s Shiitake.​

 

Pozitivní vliv na lidský organismus

(Pozn.: Káva Rå Hygge s extraktem z medicinálních hub není lék a neslouží k léčení žádných z uvedených onemocnění. Extrakt v kávě pouze napomáhá ke snížení překyselení organismu a prodlužuje účinky kofeinu. Následující řádky slouží k informování, na co vše mohou mít houby pozitivní vliv.)

Medicinální houba shiitake může mít vlivem pravidelného užívání následující pozitivní účinky:

  • detoxikační účinky
  • posilování obranyschopnosti, podpora imunity
  • regulace hladiny cholesterolu
  • zlepšení zdraví kůže a vlasů
  • podpora zdravé střevní mikroflóry
  • bojovník proti stresu

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

   RECEPT / 10 minut

Připomeňte si recept na tučnou kávu s Reishi (lze zaměnit za kávu s Chagou, Lion's Mane, Shiitake nebo Tremella & Maitake):

Dobrou chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout